Privat

Rettsområder

ELV kan hjelpe deg med problemløsning innenfor mange rettsområder. Vi gir her eksempler på mulige problemstillinger under hvert rettsområde. Dette er for å vise noe av det vi kan hjelpe deg med, men er selvsagt ingen uttømmende oversikt.

  • Mener noen at du er ansvarlig for en skade? Er det noen som har skadet noe som tilhører deg? Vi avklarer hvem som skal dekke kostnaden, og håndterer prosessen videre.

  • Er du misfornøyd med noe du har bestilt? Nekter selger å ta ansvar for feil?
    Privatpersoner har en ekstra god beskyttelse når de kjøper fra bedrifter. Det er mange regler som skal beskytte deg, som bedriften ikke kan avtale bort. Vi avklarer hvilke muligheter du har, og hjelper deg til en løsning.

  • Trenger du hjelp til å se gjennom en avtale? Lurer du på om du kan si opp en avtale du har inngått? Vi avklarer hvilke vilkår som gjelder, og hjelper deg med å vurdere alternativene.

  • Har du spørsmål om lån, tilbakebetalingskrav eller kausjonsansvar? Eller kanskje du har spørsmål om inkasso? Vi avklarer hvor sterk sak du har, og rydder opp.

  • Har noen misbrukt din BankID? Har du blitt lurt til å overføre penger til svindlere? Vi avklarer hvilke regler som gjelder, og om du har krav på tilbakeføring fra banken. Vi kan håndtere saken for Finansklagenemnda.

  • Mener du at eiendomsmegler har gitt mangelfulle eller uriktige opplysninger? Eller har megler ikke vist omsorg for begge parters interesser? Vi vurderer om megler har brutt sine plikter, og om det er grunnlag for erstatning. Vi kan håndtere saken for Reklamasjonsnemnda for Eiendomsmeglingstjenester.

  • Skal du starte et selskap og lurer på hva du må tenke på? Eller lurer du på hvilke regler som gjelder for ditt enkeltpersonforetak? Vi veileder deg på det juridiske i oppstartsfasen, og hjelper deg med å finne en løsning på eventuelle problemer.

  • Visste du at styremedlemmer kan holdes personlig erstatningsansvarlig for beslutninger de tar (eller ikke tar)? Har du forskuddsbetalt for noe, men aldri fått varen eller pengene tilbake? Vi vurderer om du kan ha et krav mot styremedlemmene.

  • Har du et uoppgjort krav mot et selskap som har gått konkurs? Krever et konkursbo tilbakelevering av gjenstander du har kjøpt? Vi avklarer hva du har krav på, og hvordan du bør gå frem. Ved behov kan vi hjelpe deg med å melde krav i konkursboet.

  • Er det vanskelig å svare på bankens spørsmål om kundetiltak? Nektes du banktjenester fordi du ikke har legitimasjon? Vi finner ut hvor skoen trykker og gir hjelpen du trenger.

  • Driver du innen landbruk og lurer på hvilke krav det offentlige kan stille? Eller har du fått et tilbakebetalingskrav? Vi kjenner regelverket og forklarer hvilke alternativer du har.

  • Lurer du på om du er sagt opp ulovlig? Har du fått en uønsket endring i arbeidsoppgaver eller arbeidssted? Vi avklarer hva arbeidsgiver kan bestemme og eventuelt betydningen av at lovlig fremgangsmåte ikke er brukt. Vi hjelper deg videre i prosessen.

  • Vil du bestemme hvordan arven din skal fordeles? Lurer du på hva du kan bestemme, og hvem som har krav på arv? Vi forklarer hva du har lov til å bestemme selv, og hjelper deg med å opprette et testament. Vi kan også hjelpe hvis det har oppstått uenighet om et testament i etterkant.

  • Hvilke beslutninger skal tas på dine vegne og hvem skal ta de, hvis du selv ikke har beslutningsevne? Alle kan bli rammet av sykdom som gjør at man ikke lenger kan bestemme i eget liv. En fremtidsfullmakt gir deg muligheten til å mene noe om dette i forkant. Vi avklarer dine spørsmål, og kan hjelpe deg med å sette opp en fremtidsfullmakt.

  • Har du fått varsel om utleggsforretning? Har du en leietaker som ikke forlater boligen frivillig? Vi hjelper deg med riktig fremgangsmåte og hvordan ditt standpunkt best kan begrunnes.

  • Er det en fastlåst uenighet? Når en krangel har gått helt i stå, kan det være til hjelp med en tredjepart som mekler. Vi tar oppdraget.

  • Er du saksøkt eller klaget inn for forliksrådet? Eller trenger du en vurdering av risikoen ved å selv gå til rettssak?

    Vi gir veiledningen du trenger, og kan føre saken for deg i domstolen. Hvis du er redd kravet går tapt i mellomtiden kan vi også hjelpe deg med midlertidig sikring av kravet.

    Eller har du blitt bedt om å vitne i en rettssak, men er usikker på hva dette innebærer? Vi forklarer hvilke plikter du har og hvordan prosessen foregår.

  • Har du blitt utsatt for diskriminering? Vi vurderer saken din, og kan føre saken for diskrimineringsnemnda.

  • Har du fått et vedtak du er uenig i? Er du nektet førerkort? Vi vurderer hvor sterk saken din er, og kan hjelpe deg med å klage på vedtak.

  • Har du spørsmål om hvilke regler som gjelder i sameier? Eller kanskje du har spørsmål om tomtefeste? Vi avklarer hvilke regler som gjelder, og hjelper deg gjennom en eventuell prosess.

  • Er du involvert i en straffesak? Både mistenkte og fornærmede kan ha krav på at det offentlige betaler advokaten din. Vi hjelper deg med å avklare hvem som skal betale advokaten, og hva vi kan hjelpe deg med. Eller kanskje du vil klage på en henleggelse? Vi hjelper deg.

    Straffesaker er veldig ulike. Ta kontakt, så kan vi se om vi er rett advokat for din sak.

Priser

Ta kontakt for en gratis og uforpliktende prat. Vi gjør alltid en konkret vurdering, og blir enig med deg om rammene og prisen på oppdraget. Når du velger ELV skal du være trygg på både pris og kvalitet.

  • 2 000 kroner inkl. merverdiavgift

  • Ta kontakt.

    Vi kan avtale fastpris på de fleste oppdrag. Prisen vil avhenge av hvor omfattende oppdraget er, og hvilket rettsområde det er.

  • 799 kroner inkl. merverdiavgift/ 40 minutter:

    Hurtighjelpen egner seg godt dersom firmaet ønsker kortfattet juridisk hjelp. Kanskje trenger dere hjelp til å vurdere betydningen av et brev dere har fått? Kanskje ønsker dere i utgangspunktet å håndtere saken selv, men trenger et vink i riktig retning.

    I hurtighjelpen kan vi ikke skrive dokumenter for dere, men hvis ønskelig kan vi gi en fastpris på dette i etterkant. Dere kan kun bruke hurtighjelpen én gang per sak/tema.

    Vi forstår at tiden er knapp innenfor vanlig kontortid. ELV holder av noen tidspunkter på ettermiddager/kvelder til hurtighjelpen.

Må jeg alltid betale for advokaten selv?

Det korte svaret er nei. Det er situasjoner og ordninger, som gjør at advokatregningen må betales av andre enn deg.

  • Hvis du vinner en rettssak, så er hovedregelen at motparten må erstatte dine advokatkostnader.

  • Når et forvaltningsvedtak blir endret til gunst for deg kan du i mange tilfeller gis erstatning for vesentlige kostnader som har vært nødvendig for å få endret vedtaket. Dersom noen krever endring av et forvaltningsvedtak som vedrører deg, kan du i visse tilfeller få krav på sakskostnader fra den personen.

  • Dersom et finansforetak (for eksempel banken din) ikke vil følge en uttalelse fra Finansklagenemnda, må finansforetaket dekke dine advokatkostnader hvis saken går til domstolen. Dette gjelder også hvis du taper saken i tingretten. Dersom du vinner i tingretten, men finansforetaket anker videre, får du også dekket advokatkostnader for lagmannsretten.

  • Fri rettshjelp er et samlebegrep for rettshjelp som betales helt eller delvis av staten. Det skal fungere som en sosial støtteordning med formål om å sikre nødvendig juridisk bistand til personer som trenger det av økonomiske, personlige og velferdsmessige grunner.

    Fri rettshjelp gis som fritt rettsråd, fri sakførsel eller fritak for rettsgebyr.

    Fri sakførsel omfatter advokatkostnader i saker som skal behandles i domstolen, i særdomstoler og enkelte forvaltningssaker. Fritt rettsråd kan gis i saker som ikke er til behandling i domstolen.

    Merk at fri rettshjelp kun gis for enkelte sakstyper. Det kan for eksempel gis i saker for voldsofre i erstatningssak mot gjerningsperson, eller til den som er utsatt for forsøk på tvangsekteskap, men hvor saken ikke er anmeldt.

    I noen sakstyper gis det fri rettshjelp uten behovsprøving. Med det menes at det ikke stilles noen vilkår knyttet til formue eller inntekt. I andre sakstyper gis det kun fri rettshjelp når du har inntekt og

    formue under visse grenser. I disse sakene må du også betale en egenandel. Inntektsgrensen er 350 000 kroner for enslige og 540 000 kroner for ektefeller og ande som lever sammen med felles økonomi. Formuesgrensen er 150 000 kroner. I visse tilfeller kan også Statsforvalteren gi unntak fra disse grensene.

    Vi kan veilede deg på om fri rettshjelp er aktuelt i din sak.

  • Veldig mange har advokathjelp inkludert i forsikringen sin. Det kan være villa eller innboforsikring, men det finnes også egne advokatforsikringer. Ordningen er typisk at du får dekket advokat inntil et visst beløp, mot en egenandel. Hvis du tar med forsikringsavtalen kan vi hjelpe deg med å avklare dette (kostnadsfritt). Vit at det er fritt advokatvalg. Forsikringsselskapet har gjerne egne advokater, men det er helt opp til deg om du vil bruke en annen advokat.

  • Hvis noen har opptrådt uaktsomt overfor deg, og dette har ført til advokatkostnader, kan du ha krav på å få disse erstattet.

  • Etter nærmere avtale kan vi også påta oss oppdrag som kun faktureres hvis du når frem med kravet ditt (i eller utenfor domstolen). Det betyr at du kun må betale hvis du vinner saken. ELV tar ingen andel av en eventuell erstatning.

  • En forsvarer hjelper den som er mistenkt (siktet, tiltalt) i en straffesak. En bistandsadvokat hjelper den som er fornærmet (den handlingen er begått mot eller pårørende). Begge deler betales av staten i mange straffesaker. Ta kontakt, så avklarer vi om du har krav på advokat betalt av staten.

Må jeg komme fysisk til kontoret?

Vi forstår at det ikke alltid er like enkelt å komme seg til advokat. Det kan være reisevei, helse eller hverdagskabalen. Det er en selvfølge for ELV å gi like god rådgivning digitalt, som vi gjør fysisk. Hvis du holder til i nærheten av Ski er det også mulighet for å avtale hjemmebesøk.

Oppdragsvilkår

Advokatene i ELV er medlem av Den Norske Advokatforeningen. Det betyr blant annet at vi følger reglene for god advokatskikk. I tillegg følger vi selvsagt de kravene vi er pålagt etter loven. Vi skal utføre alle oppdrag uavhengig av egne interesser. Vi kan heller ikke ta oppdrag for klienter som har kolliderende interesser.

Hvis du er misfornøyd med hjelpen vår kan du klage til Tilsynsrådet for Advokatvirksomhet.

Det klare utgangspunktet er at det inngås oppdragsbekreftelse for hvert enkelt oppdrag (unntak er hurtighjelpen). Oppdragsbekreftelsen sier hva vi skal hjelpe til med. I tillegg gjelder våre standardvilkår for alle våre oppdrag.